Dünyanın dört bir yanından yükseköğretim kurumlarını, araştırma kuruluşlarını ve kesim temsilcilerini bir ortaya getiren 2025 Global Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi, 16 Haziran 2025 tarihinde İstanbul‘da kapılarını açtı. Times Higher Education (THE) tarafından, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğinde bu yıl birinci sefer Türkiye’de düzenlenen kongrede Atatürk Üniversitesi, güçlü bir akademik takım ve varlıklı içerikli bir stantla yer aldı.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun da değerli temaslarda bulunduğu kongrede, üniversitenin standı YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar başta olmak üzere birçok seçkin bilim insanı ve kesim temsilcisinin ağır ilgisini çekti.
110’dan fazla ülkeden 5 bini aşkın iştirakçinin ağırlandığı kongre, İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor. 16-19 Haziran tarihleri ortasında sürecek olan dev aktiflikte, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği, yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve yükseköğretimin dönüşen rolü üzere aktüel bahisler masaya yatırılıyor.
Yapılan Sunumlar, Üniversitenin Global Ölçekteki Vizyonunu Yansıtıyor
Atatürk Üniversitesi, kongre boyunca açtığı stantta sürdürülebilir tarım, dijital halk sıhhati ve eğitime eşit erişim başta olmak üzere birçok alanda yürüttüğü ulusal ve milletlerarası projeleri iştirakçilerle paylaştı. Alanında uzman akademisyenlerin teğe bir bilgi verdiği stant, YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, Filipinler Cordillera Meslek Gelişim Koleji, Endonezya Airlangga Üniversitesi, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi, Ekvador UTEG Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Korkut Cet Üniversitesi üzere çok sayıda kurumun yöneticileri ve memleketler arası akademisyenler tarafından ziyaret edildi.
Stantta yapılan sunumlar, üniversitenin sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığını ve küresel ölçekteki iş birliği vizyonunu yansıtırken; mezunlar ve iştirakçilerle yapılan teğe bir görüşmeler, gelecekteki iş birlikleri açısından yeni fırsatlar doğurdu.
“İstikrarı teşvik etmek için sorumluluk almalıyız”
İlk sefer Türkiye’nin konut sahipliğinde gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını yapan YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, “Böylesine değerli bir tertibin ülkemizin mesken sahipliğinde yapılması bir yandan Türkiye’nin milletlerarası akademideki artan rolünü yansıtmakta, bir yandan da İstanbul’un kültürlerin, fikirlerin ve kıtalar ortası kontakların buluştuğu eşsiz pozisyonunun altını çizmektedir. Ne yazık ki bu kongre, İsrail’in bölgeye yönelik yeni bir hücum başlattığı bir devirde gerçekleştiriliyor. İsrail’in milletlerarası hukukun açık ihlali olan ataklarını derhal durdurması gerekir. Dünyanın dört bir yanından gelen yükseköğretim önderleri olarak bölgesel, global barışı ve istikrarı teşvik etmek için sorumluluk almalıyız. Memleketler arası yükseköğretim topluluğunu akademik özgürlük ve insan haklarını açık ve güçlü bir formda savunmaya çağırıyoruz” dedi.
“Türkiye’nin akademik yüzünü temsil etmekten gurur duyuyoruz”
Kongrede Atatürk Üniversitesini temsil eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, aktifliğe ait yaptığı değerlendirmede şu tabirlere yer verdi: “Atatürk Üniversitesi olarak bu türlü kapsamlı ve nitelikli bir tertibin kesimi olmaktan büyük bir memnunluk duyuyoruz. THE üzere global ölçekte tanınırlığı olan bir sıralama kuruluşunun Türkiye’de birinci defa düzenlediği bu aktiflikte yer almak, üniversitemizin milletlerarasılaşma vizyonu açısından da son derece değerlidir.
Erzurum’dan buraya güçlü bir akademik heyetle geldik. Hocalarımız hem standımızda ziyaretçilerle teğe bir görüşmeler yaptı hem de panellerde faal formda yer aldı. Burada elde ettiğimiz tecrübeler, kurduğumuz temaslar ve geliştirdiğimiz iş birlikleri, üniversitemizin sürdürülebilir kalkınma maksatlarına büyük katkılar sunacaktır.
Bu vesileyle, böylesine kıymetli bir tertibi ülkemize kazandıran YÖK Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a ve emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Atatürk Üniversitesi olarak biz de bu sürecin faal ve üretken bir paydaşı olmaya devam edeceğiz.”
Küresel açılım ve yeni iş birlikleri
Kongre boyunca sürdürülebilirlik teması etrafında şekillenen paneller, oturumlar ve ikili görüşmeler; üniversitelerin sadece eğitim-öğretim değil, birebir vakitte toplumsal kalkınma ve çevresel sorumluluk alanlarında da öncü rol üstlenmesi gerektiği fikrini bir defa daha ortaya koydu.
Atatürk Üniversitesi, sahip olduğu bilimsel birikimi ve topluma hizmet misyonunu memleketler arası platformlara taşıyarak; yerelden evrensele açılan akademik vizyonunu somut başarılarla desteklemeye devam ediyor. – ERZURUM
More Stories
Erzurum’da Yangın: 5 Konut, 2 Ahır ve 2 Samanlık Kül Oldu
Çat Barajı Seyir ve Yöresel Ömür Alanı Projesi için Takviye Kontratı İmzalandı
Erzurum’da Kayıp Hadiseleri ve Güvenlik Toplantısı