Ağrı’da 100 dekarlık alanda kurulan çilek bahçeleri, hem çiftçinin gelirini artırıyor hem de bölge tarımında yeni bir devrin kapılarını aralıyor.
Ağrı’da son yıllarda ziraî üretimde çeşitliliği artırmak ve çiftçilerin gelir kaynaklarını güçlendirmek emeliyle alternatif eserlere yönelim sürat kazandı. Bu kapsamda çilek üretimi, bölge çiftçisi için hem ekonomik kıymeti yüksek hem de iklim koşullarına uygun bir eser olarak öne çıktı. 2021-2023 yıllarında Ağrı Valiliği, Tarım ve Orman Vilayet Müdürlüğü’nün teşebbüsleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın takviyeleriyle vilayet genelinde yaklaşık 100 dekar alanda çilek bahçeleri kuruldu. Üretim, hem verimli yerlerin kıymetlendirilmesine hem de lokal iktisada canlılık kazandırılmasına katkı sağlıyor.
Ağrı Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, yürütülen çalışmalar ve üreticilere sağlanan takviyeler hakkında bilgi verdi. Hüseyinoğlu, yaptığı açıklamada şu tabirleri kullandı:
“İlimizde çilek üretimi 2021-2023 yılları ortasında valiliğimiz ve vilayet müdürlüğümüzün teşebbüsleriyle, bakanlığımızın dayanaklarıyla uygulanan projeler sonucu yaklaşık 100 dekar alanda kurulan bahçelerle yaygınlaştırıldı. Burada temel hedefimiz, alternatif eserlerin üretimini teşvik etmek ve vatandaşlarımızın ziraî gelirlerini artırmaktı. Çilek bu manada hem iklime uygunluğu hem de ekonomik getirisi nedeniyle hoş bir eser oldu. Üreticilerimiz de bu esere olumlu yaklaştı.”
Çilek üretiminin yalnızca heyetim projeleriyle değil, farklı takviye ve eğitim çalışmalarıyla da teşvik edildiğini belirten Hüseyinoğlu, “Bakanlığımız bilhassa çileğin işlenmesi ve paketlenmesiyle ilgili yatırımlarda Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında yüzde 50 hibe dayanağı sağlıyor. Biz de periyot devir proje davetlerine çıkıyor ve vatandaşlarımızın bu takviyelerden faydalanmasını sağlıyoruz. Üreticilerimiz vilayet müdürlüğümüzün hesaplarını takip ederek bu takviyelerden haberdar olabilirler” dedi.
2025 yılı üretim beklentilerine de değinen Hüseyinoğlu, “Bu yıl çok sıcaklar ve yağışların azalması nedeniyle bir ölçü randıman düşüşü var. Dekara 1,5-2 ton civarında bir randıman bekliyoruz ve toplamda 150-200 ton çilek üretimi olacağını öngörüyoruz. Ağrı çileğinin lezzetinin bu kadar hoş olmasının sebebi, gece ve gündüz sıcaklık farkının yüksek olması. Bu durum meyvedeki şeker oranını artırıyor ve kalitesini yükseltiyor” diye konuştu.
Ağrı’da meyveciliğin gelişebilecek kıymetli bir tarım alanı olduğunun altını çizen Hüseyinoğlu, vişne, elma, armut ve kiraz üzere meyveler için de hibeli takviyeler sağlandığını belirterek, “İlimizin iklim koşulları nedeniyle meyvelerimiz pazarda eserin azaldığı devirde olgunlaşıyor, bu da üreticilerimize ticari manada değerli bir avantaj sağlıyor. Lakin üreticimizin bu işe inanması ve görerek itimat duyması gerekiyor. Biz de projelerle ve takviyelerle bunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi. – AĞRI
More Stories
Erzurum’da Yangın: 5 Konut, 2 Ahır ve 2 Samanlık Kül Oldu
Çat Barajı Seyir ve Yöresel Ömür Alanı Projesi için Takviye Kontratı İmzalandı
Erzurum’da Kayıp Hadiseleri ve Güvenlik Toplantısı