Temmuz 29, 2025

Ağrı’nın Kırsalında Klasik Tırpanla Ot Biçme Geleneği Yaşatılıyor

Ağrı'nın Hamur ilçesinde, yüksek rakımlı köylerde hayvancılık yapan çiftçiler, teknolojik aletlerin kullanılamadığı dağlık topraklarını asırlık tırpanlarla biçerek geçmişten gelen geleneği sürdürüyor. İmece tarzı çalışan köylüler, kuvvetli hava şartlarında ot biçme çabası veriyorlar.

ABDULLAH SÖYLEMEZ/ELVAN DEMİR – Ağrı’nın Hamur ilçesinde yüksek rakımlı köylerde hayvancılık yapanlar, teknolojik aletlerin kullanılamadığı dağlık bölgelerdeki topraklarını birbirlerine yardım ederek asırlık tırpanlarla biçiyor.

Ülkede tarım ve hayvancılığın yaygın yapıldığı vilayetlerden Ağrı’da, kırsaldaki çiftçiler hayvanlarının kışlık ot gereksinimini karşılamak için bir müddet evvel başladığı hasada devam ediyor.

Hamur ilçesinin en uzak köylerinden Karaseyitali’de geçimini hayvancılıkla sağlayanlar, düzlük alanlardaki yerlerinde teknolojiden, dağlık bölgelerdeki topraklarını biçmek içinse bölgede asırlardır kullanılan tırpanlardan yararlanıyor.

Sabahın birinci ışıklarıyla yola koyulup engebeli bölgede bulunan yerlere ulaşan köy sakinleri, kol ve bilek gücüyle sıcak havaya karşın gün uzunluğu ot biçmenin gayretini veriyor.

6-7 kişilik kümeler halinde sırasıyla yerleri biçen vatandaşlar, kahvaltılarını ve öğlen yemeklerini yerde yiyip daha sonra da otları brandaların üzerine sererek düzlük alana taşıyor.

Arazide bir mühlet bekletilen otlar, daha sonra köye taşınarak şiddetli geçen kış mevsiminde hayvanlara veriliyor.

“Geçmişte dedem ve babamla da ot biçerdik”

Çiftçi Osman Demir, AA muhabirine, tırpanla ot biçmeyi büyüklerinden öğrendiklerini ve geleneği devam ettirdiklerini söyledi.

Tırpanın tüm bedeni çalıştırdığını ve ot biçmenin yorucu bir iş olduğunu belirten Demir, şöyle konuştu:

“Çok yoruluyoruz. Engebeli yerleri tırpanla biçiyoruz ve daha sonra topluyoruz. 40 yıldır tırpanla ot biçiyorum. Geçen sene tırpanla ot biçmeyi bıraktım ancak bu sene de biçmeye mecbur kaldım. Çok güç bir şey. Tırpanla ot biçen bir insan günde yaklaşık 10 litre su içiyor. O su bedenine ter olarak çıkıyor. Geçmişte dedem ve babamla da ot biçerdik. Ben üçüncü neslim bizden sonra kimse tırpanla ot biçmez. Birbirimize yardım ederek günde bir kişinin yerini biçiyoruz.”

Engebeli toprakların tırpan dışında biçilemediğini tabir eden Demir, “Hayvanlarımızın kışlık muhtaçlığı için otları biçiyoruz. Bu biçimde ot biçmek çok güç lakin hayvanlarımız için mecbur biçiyoruz. Sabah saat 06.00 üzere yere geliyoruz, saat 18.00 üzere meskene gidiyoruz. Sıcak hava işimizi zorlaştırıyor. Daha işimiz var biçmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Abdullah Söylemez – Aktüel

About The Author