Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nce kentte organik bal üretiminin desteklenmesi emeliyle yürütülen “Erzurum Yaylaları Organik Balına Kavuşuyor” projesiyle üreticilere materyal dayanağı verilerek sertifikalandırıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen aktiflikte konuşan Vilayet Müdür Alpaslan KENGER Erzurum’un yüksek rakımı, geniş çayır mera varlığı varlıklı ballı bitti çeşitliği ile arıcılık açısından yüksek potansiyel barındırdığını söz etti. Arıcılıkta ballı bitki ve arıcılığa uygun kurallar dışında Erzurum’u en güçlü kılan ögelerin başında ise kirliliğin ve ziraî faaliyetlerde kirletici ilaç ve etraf faktörlerinin olmayışının geldiğini vurgulayan Kenger ” Bu farklılığı üretimde farklı bir kıymet olarak ortaya koyan Erzurum Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü organik arıcılık faaliyetlerini desteklemektedir.
Erzurum’da 1800’ün üzerinde arıcılık işletmesi 135 binin üzerinde kovan varlığı ile üretim yapmakta olup mevcut bu varlığın dışında 1600 ün üzerinde vilayet dışından gelen gezginci arıcılarda 200 binden fazla koloni ile arıcılık faaliyeti yürütmektedir. Bu büyük güç içerisinde farklılığını ortaya koymak isteyen arıcılarımız organik kontrol sürecine girmektedirler. Bu süreci güçlendirmek ismine mevcut organik üreticilerimiz dışında 12 arıcımızın sertifikasyon süreç takviyesi, ambalaj takviyesi, balların besin pahasında kaybolmadan tüketicilere ulaşması için ısı denetimli teneke eritme kazanı yanında tüketiciler tarafından çok bilinmeyen arı eseri olan arı ekmeği (perga) makinası arıcılarımızla buluşturulmuştur” dedi.
Programın akabinde eğitim alan 12 arıcıya sertifikaları ile ısı denetimli eritme kazanı ve arı ekmeği makinaları teslim edildi. – ERZURUM
More Stories
Erzincan’da Akarsu Slalom Kano Türkiye Kupası Yarışları Başladı
Anadolu Ocakları Genel Başkanı Recai Çelik’ten İHA Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne Ziyaret
Erzurum’da Genç Girişimcilerin Gece Dönercisi Açıldı