5 bin 137 metre yüksekliğe sahip Ağrı Dağı’nın etekleri, yaban hayvanlarının yanı sıra amfibi ve sürüngenlere de konut sahipliği yapıyor.
Dağda volkanik hareketlilik sonucu oluşan lav kayalıklar, birçok sürüngen tarafından hayat alanı olarak kullanılıyor.

Uzun yıllardır bilim insanlarınca bölgede yapılan çalışmada, lav kayalıklarda 37 amfibi ve sürüngen cinsinin yaşadığı tespit edildi.

Iğdır Üniversitesi Yaban Hayatı Programı Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Akman, AA muhabirine, bölgede bilim insanlarınca çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Dağın eteklerinin ehemmiyetine değinen Akman, “Ağrı Dağı’nın etekleri vaktinde volkanik aktivite sonucu lavların akıntısıyla oluşmuş bir habitat. Bu da amfibi ile sürüngenlere barınma ve sığınma manasında çok fazla imkan sağlayan bir bölge.” dedi.

“DÜNYADA YALNIZCA AĞRI DAĞI CİVARINDA YAŞAYAN 2 CİNS VAR”
Bölgenin bu türlü bir yapıya sahip olmasının yaban hayatı açısından son derece değerli olduğuna dikkati çeken Akman, “Türkiye’de çok farklı habitat ve ekolojik şartlar var, bunlardan biri de Ağrı Dağı. Üç ülkeye hudut olması nedeniyle de varlıklı bir bölgemiz. Burada 17 aileye ilişkin 37 çeşit barınmakta. Bunların 4’ü amfibi, 2’si kaplumbağa, 15’i kertenkele, 16’sı da yılan tipi.” diye konuştu.

Akman, dünyada yalnızca Ağrı Dağı civarında yaşayan 2 tıbbın olduğunu vurgulayarak, “Biri topbaş keleri, başkası de Aras kertenkelesi. Ağrı Dağı ve civarında yer alan, bilhassa kumluk bölgelerde dağılış göstermesiyle başka kıymete sahip tiplerimiz. Bu bölge yaklaşık 1800’lü yıllardan beri çalışılmakta ve günümüze gelen sayı da bu formda netleşmekte.” sözlerini kullandı.









More Stories
Çocuk Arkadaşının Latifesinde Yangın Kurbanı Oldu
Elmira Yasin ve Ayşe Erkan, U20 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Bronz Madalya Kazandı
Erzincan’da Uyuşturucu Operasyonu: 6 Kilo 300 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi