Eylül 8, 2025

Ağrı’da Deneme Gayesiyle Ekiilen Çörek Otunun Başarılı Hasadı Gerçekleşti

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nin Organik Tarım Kısmı mezunu Mehmet İstek Aksoy'un sulu tarım usulüyle 10 dönümlük toprakta yetiştirdiği çörek otunun hasadı beklenilenin üzerinde bir randımanla tamamlandı. Elde edilen çörek otunun tıbbi ve ticari pahası yüksek olduğu vurgulandı.

Ağrı’da, Organik Tarım Kısmı mezunu Mehmet İstek Aksoy’un deneme maksatlı 10 dönümlük toprakta ektiği çörek otunun hasadı yapıldı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Kısmı koordinatörlüğünde, Organik Tarım Programı mezunu Mehmet İstek Aksoy, vilayet merkezine bağlı Otlubayır köyünde 10 dönümlük yerde sulu tarım prosedürüyle çörek otu ekti.

Aksoy’un haziran ayı başında deneme maksatlı ektiği çörek otunun hasadı ağustos ayının son haftasında tamamlandı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlhami Gülçin, AA muhabirine, deneme maksatlı yapılan uygulamanın muvaffakiyetle sonuçlandığını söyledi.

Yüksek rakımlı Ağrı’da çörek otu üretiminin değerli olduğuna dikkati çeken Gülçin, şöyle konuştu:

“Ağustos ayının sonuna hakikat yaptığımız hasatta beklediğimizin çok üstünde randıman elde ettik. Dekar başına 100 kilogram çörek otu elde ettik. Bu çok değerli bir rekoltedir. Bu hoş başarıyı yakaladıktan sonra önümüzdeki sene tıpkı bölgede 60 dekarlık alanda çörek otu ekmeyi düşünüyoruz. Çalışmamızın ikinci kısmında ise Ağrı üzere rakımı yüksek ve iklim koşulları farklı olan kıymetli bir merkezde sanki çörek otumuzun kimyasal kompozisyonu nedir, bu kompozisyon değişikliği bizim istediğimiz manada lehimize midir yoksa Anadolu’da yetişen çörek otundan farklı mıdır? İkinci planda bunları çalışacağız.”

“Çörek otunun tıbbi ve ticari pahası epeyce yüksek”

Gülçin, elde edilen çörek otunun tıbbi ve ticari pahasının epeyce yüksek olduğunu ve Ağrı’da tarım alanında bir çeşitlilik getirmeyi hedeflediklerini aktardı.

Bitkinin yetiştiği bölge, bölgedeki nem oranı, irtifanın bitkinin içeriğine büsbütün tesir ettiğini vurgulayan Gülçin, “Deniz düzeyine yakın ya da Orta Anadolu’da yetişen çörek otuyla bunların fitokimyasal içerikleri kıyaslandığında, şayet fitokimyasal içeriği bir zenginlik gösterirse bu bizim yetiştirdiğimiz çörek otunun çok daha değerli ve değerli olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Abdullah Söylemez – Şimdiki

About The Author

trwin