Temmuz 3, 2025

Dünya Cinsine Çıkmak İsteyen Pilot Kaçkar Dağları’nda Uçak Kazasında Hayatını Kaybetti

Eskişehir'den dünya cinsine çıkmak için havalanan pilot Mehmet Demirci'nin uçağı, Rize- Erzurum hududunda Kaçkar Dağları'na düştü. Kazada Demirci ömrünü yitirirken, yolcusu Hicran Kaya yaralı olarak kurtuldu. Demirci, çeşit öncesi verdiği röportajda bu seyahatin çocukluk hayali olduğunu söz etmişti.

ESKİŞEHİR’den dünya cinsine çıkmak için havalandıktan sonra M20J tipi tek motorlu uçağının Rize- Erzurum hududunda Kaçkar Dağları’nda düşmesi sonucu ömrünü yitiren pilot Mehmet Demirci, kaza öncesi verdiği röportajda “Bu dünya çeşidi çocukluk hayalimdi” demişti. Demirci, uçağının, verimliliği, suratı ve menzilinden ötürü bilhassa dünya tipleri için tercih edilen bir uçak olduğunu söyledi.

Elektrik mühendisi ve 2008 yılından bu yana amatör pilot olan Mehmet Demirci, dünya çeşidine çıkmak için yaklaşık 1 yıl evvel hazırlıklara başladı. Cins sırasında iniş yapacağı 32 havaalanına ilişkin müsaadeleri geçen cuma günü tamamlayan pilot Demirci, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Atatürk Havalimanı’ndan yanındaki Hicran Kaya ile birlikte M20J tipi tek motorlu uçağıyla havalandı. Demirci, birinci durağı olan Eskişehir’de Sivrihisar Havacılık Merkezi’ne iniş yaptı. Kaya ve pilot Demirci, Türkiye’nin birinci akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, yeniden Türkiye’nin birinci bayan akrobasi pilotu olan kızı Semin Öztürk Şener, Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü Dernek Lideri Kamuran Keskin ile teknik grup tarafından karşıladı.

Buradan da dün saat 18.00 sıralarında havalanan Mehmet Demirci‘nin uçağı, Rize- Erzurum hududunda Kaçkar Dağları’nda düştü. Kazada pilot Mehmet Demirci hayatını yitirdi, Rize’ye götürmek üzere uçağına aldığı yolcu Hicran Kaya ise yaralı kurtuldu.

‘DÜNYA ÇEŞİDİ ÇOCUKLUK HAYALİM’

Mehmet Demirci, Eskişehir’de Sivrihisar Havacılık Merkezi’nde dünya çeşidine çıkmadan evvel gazetecilere açıklama yapmıştı. Uçakla dünya çeşidine çıkma fikrinin çocukluk hayali olduğunu belirten Demirci, “Bu dünya tipi çocukluk hayalimdi. Uçak alırken bilhassa seçici olmaya çalıştık zira uçağımızın verimliliği, suratı ve menzilinden ötürü bilhassa dünya tiplerinde tercih edilen bir uçaktır. Uçağımıza gerekli bakımlarımızı ve hazırlıklarımızı yaptık. Temelinde yaklaşık 1 yıl hazırlık sürecinden geçtik. Bu hazırlık sürecinde uçağımızın geçeceği güzergahlar, oradaki havaalanları, alacağımız yakıtlar, havaalanlarının uçağımıza uygunluğu ve uçuş alanlarındaki gerekli müsaadeler lakin 5-6 gün evvel neticelendi. Bu dünya tipini 2025 yılında yapmamızın en büyük nedeni dünyada çok fazla savaş ve çatışma oluyor, bizim için en kıymetli şey dünya barışıdır ve bunun yanında Türk Hava Kurumumuzun Atatürk tarafından kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü, o yüzden bu dünya turumuzu Türk Hava Kurumu ve dünya barışına adayacak biçimde hedefledik. Buraya uçuşumuz birinci ayağımızdı. Türkiye’de bu tip dünya tipleri çok yabancı, biz Türk pilot ve Türk bayraklı uçak olarak bunu birinci kere deniyoruz.”

Dünya çeşidinde 12 ülkede yaklaşık 28 bin kilometrelik aralık ve 160 saat uçuş yapmak istediğinden bahseden Demirci, uçuş planlarını şöyle anlattı:

“Buradan kalktıktan sonra akşam Rize’de duracağız, ondan sonra Kazakistan Aktau’ya geçeceğiz. Kazakistan’da 2 durağımız var, sonra Rusya, Moğolistan, Kamçatka Yarımadası, Bering Boğazı, daha sonra da Alaska’ya geçeceğiz. Daha sonra soğuk bölgelerden güneye hakikat, Amerika’ya gideceğiz. Amerika’da 21-27 Temmuz tarihleri ortasında yapılacak çok büyük bir havacılık aktifliği var. Dünyanın her tarafından yaklaşık 15-16 bin uçak katılıyor. Orada da tekrar Türk bayraklı birinci uçak olarak gitmeyi düşünüyoruz. Gayemiz oralarda da Türk’ün ismini, Türk pilotlarını ve Türk uçaklarının ismini duyurmak istiyoruz. Orada bir hafta kaldıktan sonra New York, Kanada üzerinden Grönland, İzlanda, İskoçya ve Hollanda’dan Avrupa’ya geçişimiz olacak. Avrupa’dan sonra da tekrar tıpkı güzergahtan geri döneceğiz. Birinci kalkış meydanımız Çorlu Atatürk Havaalanı’ydı, son iniş noktamız da orası olacak. Daha sonra da Yeşilköy’e geçeceğiz. Yaklaşık 32 durağımız olacak. Toplamda 160 saat civarı havada mühlet geçireceğiz. Yaklaşık olarak 38-40 güne tekabül ediyor ancak dediğim üzere hava kuralları uygun geldiği sürece olacak. Temmuz ayını seçmemizin esprisi de bu, kutuplar dahil her yerde hava hoş oluyor. Uzun yılların istatistiklerini denetim ettik. Yani temmuz ve ağustos düzgün aylar.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yeni

About The Author