Temmuz 30, 2025

Erzincan Arı Yetiştiricileri Çok Sıcaklıklar İçin Uyarıyor

Erzincan'da arı yetiştiricileri, çok sıcakların arılar üzerindeki olumsuz tesirlerine dikkat çekerek, korunma yolları hakkında bilgi verdiler. 40 yıllık deneyimleriyle arıcılar, hava sıcaklığının 39 dereceye ulaştığını ve bu kuralların arılar için tehlikeli olduğunu belirtti.

Erzincan’da bulunan arı yetiştiricileri sıcaklar nedeniyle çok sıcak ve soğuklara karşı epeyce narin olan arıların kesinlikle korunması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan çok sıcaklarda pek çok kolonide bulunan arılar çok sıcak nedeniyle felç geçirerek telef oldu. 40 yıldır arıcılık ile uğraşan Cemal Gümüş misal külfetlerin yaşanmaması için meslektaşlarına ikazda bulunarak gerekli önlemi almasını istedi. Gümüş, “Bölgemizde hava sıcaklığı neredeyse 39 derece olarak ölçülmeye başladı. 37 derecenin üzerindeki sıcaklık arılar için tehlikelidir. Arıcılarımızın kovanlarını birinci etapta havalan durmalarını denetim etsin. Akabinde tüm kovanların kireçlenerek örtü tahtası yerine kullanılan malzemeyi izolasyon vazifesi gören gereçlerle değiştirsinler. Burada en değerli konu kovanın havalandırma sistemi kesinlikle sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlamaktır. Arılar sıcakla birlikte havasız kaldığında maalesef telef oluyor. Bunun yanında kovanların üstünün de güneş ışığını geri yansıtacak formda kesinlikle kireçlenmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıyeten içerisinde ağır arı olan kovanlara (8-9 çerçeve) ikinci kat ballık eklenmesini tavsiye ediyoruz. Bu sistem sayesinde arıların daha rahat nefes alması serin havaya ulaşması sağlanacaktır. Bilhassa serin ve yüksek yerleri tercih ediniz. Arılar da tıpkı beşerler üzere gerilim oluşturmayan rahat ve huzurlu ortamlarda daha verimlidir. Arıcılık bir süreçtir. Bir emekçi arının ömrü de ortalama 35-40 gündür. Şayet arıları çok sıcaklardan korunamaz isek arı zaten yavru üretimini durdurup yavru üretim sürecini sekteye uğratır” diyerek tüm arıcı meslektaşlarının sıcaklara karşı önlemi olmasını istedi. – ERZİNCAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Lokal

About The Author