Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından 2025 yılı Çalışma Programı ve Bütçesinde yer alan SoGreen/Yeşil Üretim, Döngüsel Ekonomi ve Kapsayıcı İstihdam Hızlandırıcı Hibe Desteği(ALT_SGA_YEDİP) programı ilan edildi.
Programın genel gayesinin; TRA1 Seviye 2 Bölgesi’nde faaliyet gösteren mikro/küçük işletmeler, kooperatifler ve üretici birliklerinin yeşil dönüşüme husus faaliyetlerinin Türkiye Toplumsal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Projesi önceliklerine katkı sağlayacak biçimde desteklenmesi olduğu belirtildi.
Programın özel hedefinin ise; TRA1 Seviye 2 Bölgesinde et, süt, arıcılık, seracılık, doğal kaynaklar, yapı materyalleri, turizm ve imalat sanayi üzere başat kesimlerde etraf dostu üretim ve döngüsel ekonomi temelli yeşil dönüşümün desteklenmesi; bu kapsamda etrafa hassas fiziki ve teknolojik yeşil altyapının güzelleştirilmesi, katma kıymeti yüksek üretimin artırılması ve bayan ile gençlerin istihdamının teşvik edilmesi olduğu tabir edildi.
AB 2020 Yeşil Taksonomi Tüzüğü’nde yer alan; İklim değişikliğinin azaltılması, İklim değişikliğine ahenk, Su ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı, Döngüsel iktisada geçiş
5.Kirliliğin önlenmesi ve denetimi, Biyoçeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması ve restore edilmesi olmak üzere altı çevresel amacından en az biriyle uyumlu olan faaliyetlerin desteklenmesi programın öncelikleri ortasında yer alıyor.
Yeşil Üretim, Döngüsel İktisat ve Kapsayıcı İstihdam Hızlandırıcı Hibe Takviyesi Programı için tahsis edilen toplam bütçe 30 milyon TL olduğu ve bu program çerçevesinde verilecek takviyeler taban 600 bin TL, azami 2 milyon TL olacağı bildirildi.
Mikro ve küçük işletmelerin yararlanıcısı olduğu projelerde, dayanak ölçüsü proje maliyetinin yüzde 50′ sinden az ve yüzde 75’inden fazla; kooperatifler ve üretici birliklerinin yararlanıcısı olduğu projelerde ise bölgenin kalkınma seviyesine, başvuranın mali kapasitesine ve teklifin mahallî yahut bölgesel kalkınmaya potansiyel katkısına bağlı olarak dayanak ölçüsü proje maliyetinin yüzde 75’inden az ve yüzde 90’ından fazla olamayacağı açıklanırken, azami proje uygulama mühletinin 12 ay olacağı belirtildi.
Destek taleplerinin KAYS üzerinden tamamlanması ve onaylanması için son müracaat tarihi 22 Ağustos 2025, Taahhütnamelerin ise e-imzalı ya da ıslak imzalı olarak 29 Ağustos 2025 tarihi 18.00’a kadar Ajansa sunulması gerektiği, müracaatlar taahhütnamelerin teslim edilmesi ile birlikte tamamlanmış olacağı belirtildi.
Programa mikro işletmeler, küçük işletmeler, kooperatifler ve üretici birlikleri müracaat yapabilecekler.
Hibe Dayanağı programı ile ilgili olarak bilgilendirme toplantılarının 9 Temmuz’da Erzurum’da, 10 Temmuz’da Erzincan’da ve 11 Temmuz’da Bayburt’ta yapılacağı açıklandı. – ERZURUM
More Stories
Erzurumspor FK 2025-2026 Dönemi Hazırlıklarını Sürdürüyor
Hatayspor, Yeni Dönem Hazırlıklarını Erzurum’da Sürdürüyor
TESK Başkanı Palandöken, Erzurum’da Esnafı Ziyaret Etti